Sektion

Pas på falske julehilsner

Generelt 23.11.2006

Camoufleret som jule- og nytårshilsner forsøger hackere at sprede virus.

Sjove, søde, smarte julehilsner på nettet er efterhånden blevet en del af juletraditionerne. Men ikke alle jule- og nytårshilsner er så venlige og fredelige, som de ser ud til. Nogle bruges til at sprede virus.

Spredning af virus via julehilsner sker ofte i form af vedhæftede filer til e-mails. De kan ofte være udformet som julemænd, grantræer eller engle, der blinker, synger, spiller eller laver andre festlige ting.

Det er derfor med at være på vagt, hvis du modtager mails med julehilsner. Hilsner fra nogen, som du ikke kender eller på et sprog, som afsenderen ikke normalt ville bruge, er ofte tegn på, at der er noget galt. Lad derfor være med at åbne filen, hvis du vil undgå virus.

Ofte forsøges virus camoufleret som en hilsen fra din bank eller en anden kendt og respekteret virksomhed eller institution. Sådanne former for identitetstyveri - kaldet phishing - finder også sted i den søde juletid. Sidste år steg antallet af phishingangreb i december til 23.000, hvilket vil sige 56% mere end året før.

For nylig har hackere for eksempel forsøgt at få en hilsen til at se ud, som om den kommer fra søgemaskinen Yahoo og prøver at lokke modtageren til at klikke på et link til opdatering af Adobe Flash Player. I stedet for en opdatering får du en virus! Dette eksempel er beskrevet nærmere på TDC's sikkerhedsportal.

Hvis du vil undgå virus spredt på denne måde, så lad være med klikke ind på links i mails, som du ikke kender afsenderen på eller ikke forventede at få. Lad også være med at installere eller opdatere software, hvis du ikke er helt sikker på, at det er den rigtige hjemmeside og den ægte vare, der er tale om. 

Hvis du er i tvivl, om en mail er ægte, så kontakt den virksomhed eller institution, som den angiver at komme fra. Men gør det ikke ved at besvare den modtagne mail, hvis du vil være på den sikre side. Send i stedet for en anden mail eller brug telefonen.

Mest sikkert er straks at slette mistænkelige mails!

Sidst opdateret 23/11 2006
IT- og Telestyrelsen