Sektion

Endeligt farvel til fluesmækkeren

Generelt 23.11.2006

Til nytår er det uigenkaldeligt slut med at bruge fluesmækkeren til betaling med Dankort.

Fluesmækkeren synger på allersidste vers. Fra nytår 2008 er det helt slut med at bruge fluesmækkeren ved betaling med Dankort.

Efter næsten 30 år på markedet går den tidligere meget anvendte fluesmækker uigenkaldeligt på pension. Derfor skal forretninger, der kun har en fluesmækker, inden årsskiftet have installeret nye terminaler, hvis de fortsat vil modtage kortbetalinger.

De nye terminaler er mere sikre, fordi de er chipbaserede   De nye chipterminaler har også en indbygget nødprocedure, der kan "opsamle" transaktioner, hvis der ikke kan opnås forbindelse til PBS.

Over 46.500 butikker, restauranter og andre brugssteder har i dag chipterminaler, hvilket svarer til, at næsten to ud af tre betalinger foregår med læsning af chippen.

Med afskaffelsen af fluesmækkeren bliver endnu flere betalinger i forbindelse med indkøb digitaliseret og kan foregå papirløst. Det sker sideløbende med, at stadig flere også gør deres indkøb via internettet. Mere end hver anden dansker har brugt nettet til at købe varer eller tjenesteydelser.

Da fluesmækkeren for knap 30 år siden blev indført, var den sammen med de første Dankort-terminaler et vigtigt skridt i retning af at erstatte sedler og mønter med elektronisk betaling. I mange år var fluesmækkeren et vigtigt værktøj i mange forretninger - også som nødløsning når Dankort-terminalerne var nede. I de senere år er brugen af fluesmækkeren faldet kraftigt, og ca. 99 % af Dankort-betalingerne gennemføres nu via elektroniske terminaler eller internettet.  

PBS opfordrer alle de forretninger, som kun har en fluesmækker, til at tage fat på udskiftningen med det samme. Forretninger, der kun har en fluesmækker, kan ikke modtage Dankortbetalinger efter nytår.

Læs mere:
> Pressemeddelelse fra PBS

Sidst opdateret 23/11 2006
IT- og Telestyrelsen